Mechanizmy podblatowe w meblach kuchennych

Zastosowanie mechanizmów podblatowych ściśle wiąże się z ergonomią w kuchni. Wynika to z poszukiwania optymalnych rozwiązań – szczególnie do niewielkich powierzchni. Kuchnia – nawet mała – powinna przecież spełniać wszelkie możliwe do zrealizowania standardy dotyczące jej ergonomicznego rozplanowania. W odpowiedzi na problemy związane z niewielkim metrażem powstał cały szereg rozwiązań, które obecnie sprawdzają się nie tylko w tych najmniejszych kuchniach (z myślą o których zostały stworzone), ale również w tych większych, gdzie pomagają w utrzymaniu ładu i optycznej spójności.

Mechanizmy podblatowe – czyli jakie?

Mówiąc o mechanizmach podblatowych w kuchni, mamy na myśli wszystkie te rozwiązania, które znajdują się w obrębie szafek dolnych, są niewidoczne na pierwszy rzut oka i dopiero ich uruchomienie pokazuje ich funkcjonalność i możliwości wykorzystania. Do tych, które przychodzą na myśl, od razu należy zaliczyć wszelkie systemy do szafek narożnych (narożne kosze, tzw. „nerki” oraz mechanizmy obrotowe) oraz kosze wysuwane (tzw. carga). Do mniej oczywistych należą systemy prowadnic pełniące funkcję stołu i siedzisk do niego, składana krajalnica chowana w szufladzie, składana drabinka, podnoszony mechanizm unoszący się na wysokość blatu (do przechowywania urządzeń kuchennych typu mikser).

Mechanizmy ukryte w szufladach

Mechanizmy podblatowe mogą kryć się zarówno w szufladach, jak i szafkach klasycznych. W przypadku szuflady blat wysunięty z jej wnętrza może zamienić się w dodatkowy blat roboczy lub… stół. W chwili, gdy przestanie być potrzebny, można go schować i odzyskać cenną przestrzeń w kuchni. Zaletą dodatkowego blatu roboczego jest fakt, że wysunięty w ten sposób fragment blatu zrównuje się poziomem z głównym blatem roboczym – jest więc tak samo wygodny i dostosowany do wzrostu osoby pracującej. W przypadku mechanizmu stołu podblatowego górna krawędź blatu nie zrównuje się z blatem kuchennym – co w tym przypadku jest celowe, gdyż standardowa wysokość blatu kuchennego jest wyższa niż klasycznego stołu i nie sprzyja wygodnemu spożywaniu posiłków. Niektóre mechanizmy stołów wysuwanych spod blatu mają również dodatkową rozkładaną nogę, co zwiększa stabilność wysuniętego blatu i pozwala na jego większe obciążenie.

Mechanizmy do zastosowania w szafkach klasycznych

Mechanizmy podblatowe w meblach kuchennych

W niewielkich kuchniach – gdzie miejsce jest równie cenne, jak złoto – każdy przedmiot ustawiony na blacie skutecznie zmniejsza wygodę korzystania z niego. Im więcej przedmiotów schowanych w szafkach, tym wygodniejsze będzie codzienne gotowanie. Cóż jednak zrobić, gdy przedmioty takie jak krajalnica do chleba czy mikser są używane codziennie i ich ciągłe wyjmowanie i chowanie rodzi złość i frustrację? Rozwiązaniem będą systemy podblatowe do ich przechowywania. Są to różne systemy, które łączy jedno: mają ułatwiać dostęp do niezbędnych urządzeń wtedy, kiedy są one potrzebne i ukrywać je wówczas, gdy ich obecność w kuchni jest zbędna. Dzięki tym systemom niezbędne sprzęty kuchenne są od razu gotowe do użycia, gdy tylko wysuniemy je z szafki. Mechanizm miksera wytrzymuje obciążenie do 8 kg, da sobie więc radę z największymi robotami przeznaczonymi do użytku domowego.
Mechanizmy ukrywające mikser i krajalnicę sprawdzą się w każdej małej kuchni, ale zainteresują również osoby lubiące porządek, którym brak widocznych na blacie sprzętów będzie sprawiał wręcz namacalną przyjemność. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich estetów i minimalistów kochających puste blaty kuchenne.
Ciekawą opcją proponowaną przez niektórych producentów jest również specjalna prowadnica dostosowana do dużych obciążeń, montowana w dolnej części szafki klasycznej. Służy ona do przechowywania ciężkich przedmiotów, takich jak butla z gazem czy skrzynka z napojami. Dopuszczalne obciążenie całego systemu to aż 100kg – nie ma więc obaw, że taki system uszkodzi się od ciężkiej zawartości.

Unowocześniona klasyka wśród systemów podblatowych

Nie możemy również zapominać o tych najbardziej popularnych rozwiązaniach, czyli systemach do szafek narożnych oraz wszelkich koszach wysuwanych spod blatu. Systemy narożne znacząco ułatwiają korzystanie z niewygodnych zakamarków kuchni – dzięki ich zastosowaniu zawartość kuchennych narożników jest łatwo dostępna, a powierzchnia kuchni wykorzystana w całości. Kosz cargo to z kolei niekwestionowany król niewielkich przestrzeni – pozwala maksymalnie wykorzystać nawet wąskie wnęki, czyniąc z nich sensownie wykorzystaną przestrzeń. Minimalna szerokość wnęki, w której można wykorzystać kosz cargo to 15cm. Kosz o tej szerokości występuje w dwóch wariantach: jako opcja do przechowywania niewielkich przedmiotów i wąskich butelek (np. przypraw i butelek z olejem/octem itp. ) lub organizer na detergenty oraz ścierki i ręczniki kuchenne – ten ostatni jest szczególnie chętnie stosowany w sąsiedztwie zlewu kuchennego. Carga w pozostałych szerokościach to już systemy przeznaczone przede wszystkim do przechowywania.
Wśród nich pojawiło się sporo nowości i uzupełnień, które pozwalają w jeszcze większym stopniu wykorzystać potencjał kuchni. Kosze cargo wysuwane spod blatu to już nie tylko miejsce do przechowywania – to prawdziwy sojusznik w dobrej organizacji kuchni. W najnowszych wersjach występują pojemniki o różnej wielkości i przeznaczeniu, które – niczym moduły – można ustawiać i zawieszać w dowolnej konfiguracji w obrębie szafki. Większość z nich wykonana jest z plastiku, który można myć w zmywarce – ułatwia to utrzymanie porządku i odpowiedniego poziomu higieny. Taki system przechowywania ułatwia schowanie tych przedmiotów, które czasem trudno jest zagospodarować w innym miejscu.

 

 

Marta Langner
Prawie zawsze perfekcjonistka, zawsze estetka. Introwertyczka i wyjątkowo wrażliwa osobowość o artystycznych zapędach. Kreatywna i rozważna jednocześnie . Miłośniczka zwykłej codzienności, która w każdym jej skrawku potrafi dostrzec magię. Blogerka, copywriterka, ale przede wszystkim pasjonatka fotografii i pięknych wnętrz.